Stress

Wat te doen tegen stress? Dit is de oplossing.

Wij spreken met grote regelmaat mensen met een volle agenda en een druk bestaan. Een groot deel hiervan geeft aan stress te ervaren. Wat ons opvalt hierin, is dat vrijwel iedereen die zegt stress te hebben, hetzelfde leefpatroon erop na houdt; slecht eten, weinig slapen, niet sporten en veel werken. Herkenbaar? Het mooie is dat je slechts één beslissing verwijderd bent van de oplossing.

Het probleem:

Veel mensen vinden dat omstandigheden of andere mensen hun stress opleveren. Maar als je brutaal eerlijk naar jezelf bent, is dit niet het probleem. Stress veroorzaak je namelijk helemaal zelf, in je hoofd, dit is menselijk, maar wat kan je hiertegen doen?

We hebben allemaal een interne conversatie draaien die 24/7 aanwezig is. Die ‘stem’ leidt ons de dag door, het liefst zo comfortabel mogelijk. Dus op het moment dat er veel op ons af komt, wordt er intern geprotesteerd; ‘het is veel’, ‘het zijn lange dagen’, ‘ik ben moe’, ‘ik moet nog zoveel doen’ etc. Met als doel om jou van dat werk af te krijgen. Maar hey, dat kan niet, het werk gaat gewoon door.. Dus ga je mét al die gedachtes door en door en door. Je kan niet meer slapen door al het malen, dus dat komt er ook nog bij. En dan…raak je gestrest.

Even terug naar de interne conversatie. De gedachtes, emoties en verhalen die we creëren, zorgen ervoor dat we ons zo gaan voelen. Ik zal je een geheim vertellen.Die bestaan niet echt! Het is niet echt, het is slechts een hersenspinsel. Net zoals een sprookje. Een gedachte HEB je, een gedachte BEN je niet. Het is niet iets tastbaars. Je creëert zelf de verhalen rondom de gebeurtenissen in je leven en vervolgens maak je jezelf onbewust wijs dat dit de realiteit is.

#1 Geen stress, houd het luchtig:

Alles zit in taal. Geef geen negatieve lading aan de dingen die je doet, want het ís vaak niet lastig/ zwaar/ veel/ etc. Dat maken we er zelf van. Bekijk alles niet als een berg die niet te beklimmen is, maar pak het stapsgewijs en punt voor punt aan. Ken je dat gevoel dat je een taak kan afvinken van je to do lijst? Zorg ervoor dat je weer overzicht krijgt. Door elke taak of gedachten apart te nemen, even na te denken over de realiteit. “Is dit echt zo, of doe ik nu een aanname en is het veel minder erg.”

#2 Voorkom stress, communiceer:

Een tweede factor van teveel stress creëren is keuzes maken en communiceren. Zeg niet tegen alles ‘Ja’, zodat het maar opstapelt. Gebruik bijvoorbeeld de zin; ‘ik ga kijken of het in mijn planning past en ik kom bij je terug.’ Communiceer  met deadlines en maak deze haalbaar voor jezelf. Zo weten mensen wat ze aan je hebben en zullen ze niet zo snel aan je bureau verschijnen om te vragen of je het al af hebt. Ik heb gezegd vrijdag, dus na vrijdag mag je langskomen met deze vraag. Ben niet bang om een keer ‘Nee’ te zeggen, of om iets wat verder in je planning neer te zetten. Niet alles MOET altijd deze week af.

 

Stress

Conclusie:

Met onze cliënten werken we naar een overzichtelijk en krachtig leven toe, waarin duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de fysieke realiteit en de interne wereld (die ‘stem’). Vaak zien zij, wanneer ze in staat zijn om dit onderscheidt te maken, dat het allemaal eigenlijk wel meevalt. Al die gedachtes hebben het alleen maar opgeblazen.

Geef dus minder aandacht aan die negatieve gedachtes en focus op jezelf en de acties die je te doen staan. En, als je desondanks opmerkt dat je agenda tóch echt te vol is, maak dan keuzes tussen de écht belangrijke zaken en de kleine acties. Het hoeft niet. Hoe mooi is dat?! Het hoeft niet.

Oja, en ga sporten, dat zal je goed doen. Een fit en vitaal lijf is namelijk scherper en krijgt meer gedaan op een dag. Een kleine investering met gigantische gevolgen voor je persoonlijke en zakelijke leven.

 

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Dit bericht delen


Terug naar overzicht

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Klik op accepteren voor de beste gebruikservaring.