Tips voor meer focus!

Coaching
Leefstijl

‘Ik krijg tegenwoordig een stuk minder gedaan dan vroeger, maar ik ben vermoeider dan ooit.’ Zo begint het boek Focus aan/uit van Mark Tigchelaar. In dit boek legt hij uit hoe je het aantal wisselingen van aandacht kunt minimaliseren. Hoe beter je dit kunt, hoe productiever je bent en hoe minder stress je zult ervaren. Elke seconde komen er elf miljoen bits aan informatie binnen. We zijn één grote wandelende antenne. Gelukkig komen een boel van deze prikkels onbewust binnen. Ons brein maakt continue de afweging of de prikkel die binnenkomt, belangrijker is dan de taak waarmee wij bezig zijn.

Er zijn vier factoren die ervoor zorgen dat we wisselen met onze aandacht. Deze factoren worden ook wel concentratielekken genoemd. Ieder lek heeft zijn eigen manier om onze focus onderuit te halen.

Concentratielek 1: Te weinig prikkels

Onze hersenen zijn gebouwd om optimaal benut te worden en wanneer iets te langzaam, te simpel, of te saai is, gaan ze automatisch opzoek naar extra prikkels. Deze instelling maakt ons efficiënt, maar is tevens de belangrijkste reden waarom we afdwalen tijdens gesprekken, last hebben van geluiden om ons heen en er soms aan het einde van een pagina achter komen dat we geen idee hebben wat we net hebben gelezen.

Om dit concentratielek onder controle te krijgen, heb ik een aantal tips voor je opgesteld.

 1. Een wandeling maken. Dit zorgt ervoor dat het opnemen en verwerken van informatie een stuk makkelijker gaat en we een betere connectie hebben met de mensen waarmee we in gesprek zijn.
 2. Sneller werken. Als je te snel bent afgeleid tijdens werk is dit over het algemeen een signaal dat waar wij mee bezig zijn, te simpel is. Vul die ruimte op door het een fractie sneller uit te voeren.
 3. Door de simpele handelingen die je maakt tijdens het schoonmaken kan je beter nadenken en creëert het voor meer rust.
 4. Meer aandacht voor het gesprek met een paperclip. Het werkt goed om iets in je handen te hebben tijdens een gesprek.

Concentratielek 2: Te veel interne prikkels

Vaak geven wij onze telefoon, e-mail of collega’s de schuld van gebrek aan concentratie, maar stiekem zijn wij een kei in onszelf afleiden! Wanneer wij achter de computer werken, wisselen we gemiddeld 566 keer per dag van taak. Dat is elke 50 seconden! Als je met een taak bezig bent, krijg je halverwege de behoefte om iets anders te doen. En voor je het weet zit je al 20 minuten door social media te scrollen. Of je kunt niet slapen omdat al die to-do’s ’s avonds in je hoofd spoken.

Hieronder een aantal tips om deze lek onder controle te hebben.

 1. Je hoofd legen kan goed helpen bij het in slaap vallen. Schrijf je gedachtes of taken op papier.
 2. Het opvangen van taken en ideeën. Het kan helpen om een nieuwe taak of idee uit je hoofd te halen. Dit kan je doen doormiddel van pen en papier. Of wellicht via een app. Je zult merken dat je hoofd een stuk rustiger wordt.
 3. Niks doen vlak voor een meeting. Hierdoor heb je meer aandacht voor de meeting en ben je scherper.

Concentratielek 3: Te weinig brandstof

We hebben de neiging te denken dat hoe meer uren we ergens in stoppen, hoe meer we gedaan krijgen. “Als ik 8 uur werk, krijg ik 2 keer zoveel gedaan dan wanneer ik 4 uur werk.” Maar is dit ook echt zo? Bij fysieke arbeid kan dit wel het geval zijn, dit geldt alleen niet voor onze hersenen.
Om de productiviteit te verhogen zijn pauzes of korte breaks essentieel. De tijd die je verliest met een pauze nemen is namelijk kleiner dan het productiviteitsverlies als je doorgaat met de desbetreffende taak. Hoe vaak je pauze moet nemen hangt af van de taak.
Feit: Iemand die 21 uur achter elkaar wakker is, heeft het denkvermogen van iemand die dronken is. Slaap is namelijk een absolute voorwaarde voor optimale prestaties.

Tips om jouw productiviteit te verbeteren:

 1. Het verbeteren van je slaap. Maak je slaapkamer zo donker en stil mogelijk en doe geen werkactiviteiten in deze ruimte. Drink na 1400 uur geen koffie meer en beweeg voldoende!
 2. Probeer elke werkdag 1 pauze in te plannen waarbij je geen nieuwe informatie opneemt. Geen social media, geen e-mail, Whatsapp, podcast of tijdschrift. Maak een wandeling zonder telefoon, of naar buiten staren schijnt ook goed te werken.
 3. Een afsluitritueel. Zorg dat je na werktijd ook niet meer werkt. Een afsluitritueel kan hierbij helpen.

Concentratielek 4: Te veel externe prikkels

Dit concentratielek is de eerste plek waar we zoeken om meer focus te krijgen. Het heeft te maken met onze telefoon, email en collega’s. Wanneer we worden onderbroken gaan we niet direct terug naar de taak waarmee we bezig waren. Even iets kleins tussendoor doen we allemaal wel eens, waardoor het gemiddeld 23 minuten duurt voordat we terug keren naar de originele taak.

Wist jij dat wanneer je achter een rommelig bureau werkt, dit je concentratie verlaagt met 12 procent? Dat wordt opruimen dus!

Hieronder een aantal tips waarbij je beter om kan gaan met externe prikkels:

 1. Zet je notificaties uit, met uitzondering van sms- en agendameldingen. Je zult veel meer rust ervaren.
 2. Zorg dat je een aantal momenten per week plant waarop je je af kan sluiten zodat je kunt werken aan de taken die meer denkwerk vragen.
 3. Investeer in een noice cancelling koptelefoon. Deze koptelefoons neutraliseren de omgevingsgeluiden.

Shelley – The Power Community Utrecht

Anderen vonden deze berichten ook interessant:

17

Dec

nee zeggen
Coaching

‘Nee’ zeggen voor gevorderden!

Liever een duidelijk ‘nee’, dan een vaag ‘Ik ga mijn best doen’. Met mijn achtergrond in de jeugdzorg heb ik vee…

Lees verder
01

Dec

Uitstellen
Coaching
Leefstijl

Deze blog gaat over uitstelgedrag. Je zou het ook later kunnen lezen.

Zaken uitstellen, we doen het allemaal. Ondanks dat we er echt niet gelukkiger van worden. Studies in verschillende land…

Lees verder
04

Feb

Owner Shane
Leefstijl
Voeding

“Mark, I’ve got you covered!”

Dat het een gekke tijd is weten we inmiddels al ruim tien maanden. Wat nog veel gekker is, is dat in deze tijd fastfoodk…

Lees verder

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan