Spierpijn

Spierpijn? Zo voorkom je het!

Stel je voor… keihard trainen zonder die enorme spierpijn!

Je gaat vol overgave de training in en besluit er helemaal voor te gaan. Als je thuiskomt is de deur drempel een work-out op zich, want je benen zitten op slot….. Geen paniek, we hebben een aantal tips voor je om weer snel te herstellen.

Wat veroorzaakt spierpijn?

Je spieren bestaan uit weefsels die je tijdens (vooral krachttraining) kapot maakt. Dit is niets ernstigs en is juist de bedoeling als het gaat om spieropbouw. Omdat je weefsel weer extra moet herstellen wordt er een extra laagje op het aangetaste weefsel gebouwd. Dit is dan ook waarom je spieren groeien. Om goed te herstellen hebben je spieren eiwitten (proteïne) nodig. Dit zijn namelijk de bouwstenen voor je spieren.

Coolingdown nu echt nodig?

Jazeker, want een goede coolingdown is de eerste stap naar minder spierpijn. Door na je training tien minuten te stretchen, wordt de doorbloeding bevorderd. Hierdoor worden de opgehoopte afvalstoffen in je spieren een stuk sneller afgevoerd en zal je dus minder of minder lang last hebben van spierpijn.

Spierpijn en de impact van voeding.

Goede voeding is misschien nog wel het beste wat je tegen spierpijn kunt doen. Eet na je training eiwit- en koolhydraatrijke voeding wat de aanmaak van lichaamseigen proteïne stimuleert. Daarnaast geeft een koolhydraatrijke maaltijd een extra energie-boost die je na die zware training wel kunt gebruiken.

Supplementen tegen spierpijn?

Naast goed gebalanceerde voeding, kun je supplementen gebruiken om je herstel te bevorderen. Denk in dit geval aan magnesium, dat laat je spieren makkelijker ontspannen. Magnesium is naast in een supplement ook te vinden in groene bladgroente en cacao (sorry, niet die 30% chocolade reep die je net wilde eten).

De invloed van water op je spieren.

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag en tijdens je training. Water helpt bij het reinigen van je lichaam en voert afvalstoffen uit je lichaam. Een droge mond tijdens het trainen is vaak een teken dat je te weinig water drinkt!

Neem na je training een warme douche of misschien zelfs een warm bad. Dit is niet alleen lekker en ontspannend, maar kan de spierpijn aanzienlijk verzachten. Je kunt warmte overigens vaker gebruiken tegen spierpijn. Zo zijn er veel verschillende crèmepjes die de bloedsomloop bevorderen en zo de afvalstoffen een stuk sneller afvoeren.

Water

Zo zie je maar, er is zat te doen tegen spierpijn! Dus geen smoesjes meer om je in te houden in je workout.

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Dit bericht delen


Terug naar overzicht

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Klik op accepteren voor de beste gebruikservaring.