nee zeggen

‘Nee’ zeggen voor gevorderden!

Coaching

Liever een duidelijk ‘nee’, dan een vaag ‘Ik ga mijn best doen’. Met mijn achtergrond in de jeugdzorg heb ik veel mogen leren over gedrag. Waar wij als mens heel veel kunnen leren van mensen met meer ervaring dan wijzelf, kunnen we misschien nog wel meer leren van mensen met minder ervaring. Mensen met minder filters, minder ervaringen, minder aannames en dus puurder, zuiverder, zoals het is, zonder de bullshit. Jep, ik heb het over kinderen…zij kunnen heel goed ‘Nee’ zeggen.

  • Ik: ‘Laten we de corvee taken gaan doen met zijn allen.’
  • De kids: ‘Nee!’
  • Ik: ‘De vrije keuzetijd zit erop, we gaan een groepsactiviteit doen.’
  • De kids: ‘Nee!’
  • Ik: ‘Over 15min is het tijd voor de medicatie en daarna is het bedtijd.’
  • De kids: ‘Nee!’
  • Ik: ‘Kunnen jullie ook wat anders zeggen dan ‘nee’?
  • De kids: ‘Nee!’

 

Deze gesprekken voerde ik dagelijks en sommige van jullie (met kids) zullen zich hierin herkennen. Toen irritant, nu spreek ik veelal mensen die moeite hebben met ‘nee’ zeggen, dus wat kunnen we hiervan leren?

‘Nee’ zeggen: hoe vaak doe jij het?

Verzoeken van leidinggevende, collega’s, netwerkverenigingen, sportclubs, scholen, goede doelen en andere organisaties. Verzoeken van vrienden, dat bakkie koffie, even bijpraten, lekker lunchen of iemand die je hulp nodig heeft. Nog niet gehad over de kleine dingen als ‘ach joh, schep nog een keer op, je kunt dat best hebben.’

Vaak leuk, interessant of om een andere reden je tijd waard. Maar al deze dingen komen bovenop de verantwoordelijkheden voor ons gezin, onszelf en ons werk. En hoe leuk dit ook is, soms staat het ons dus ook in de weg. Niet alleen jullie, ook ik vind dit moeilijk, dat nee zeggen. Vooral tegen mensen die ik goed ken. Ook omdat ik dan het gevoel heb ze teleur te stellen of persoonlijk te kwetsen.

Het geeft energie!

Gek genoeg levert het juist energie op, mensen hebben juist respect voor die ‘nee’. Liever een duidelijk ‘nee’, dan een vaag ‘ik ga mijn best doen’ of ‘ik hoop erbij te zijn, maar laat het nog weten.’ Wie ‘nee’ zegt, bewijst goed overzicht te hebben, gedisciplineerd te werken en zijn eigen agenda serieus te nemen. Een ‘nee’ zegger heeft tijd om te trainen, tijd voor de mensen om hen heen en focus op zijn/haar werk.

Oefening baart kunst.

Het wordt ook makkelijker naarmate je het meer doet. Het creëert meer tijd voor de dingen en de mensen die je echt belangrijk vindt. Het is een kunst, dat ‘nee’ zeggen, maar zeker te trainen. Maak er een sport van, netjes ‘nee’ zeggen. Elegant bijna. Complimenteus. Het is een hele kunst. En de kinderen van wie ik dit heb mogen leren, beheersen dit als geen ander.

Succes!

Anderen vonden deze berichten ook interessant:

01

Dec

Uitstellen
Coaching
Leefstijl

Deze blog gaat over uitstelgedrag. Je zou het ook later kunnen lezen.

Zaken uitstellen, we doen het allemaal. Ondanks dat we er echt niet gelukkiger van worden. Studies in verschillende land…

Lees verder
20

Oct

gezond leven
Coaching

Dit hebben een huis inrichten en gezond leven met elkaar gemeen.

Of het nu gaat om een huis inrichten of gezond leven, het draait om één ding dat je moet doen voor een geslaagd result…

Lees verder
18

Aug

druk, Telefoon
Gezin
Leefstijl

Gezond leven met een drukke agenda, zo doe je dat!

Je kent het vast wel, ineens merk je op dat er iets moet gebeuren aan je lichaam. Je bent niet meer zo strak als voorhee…

Lees verder

OVER DE AUTEUR, GUUS VAN DIEST:

Guus is eigenaar van The Power Community Sint-Oedenrode.
Ook Guus heeft zelf, als vele personen, een enorme weg afgelegd en had te kampen met overgewicht. Na een periode van trainen en gezonder leven nam hij de verantwoordelijkheid voor zijn Body, -30kg was het gevolg en een passie voor sport en voeding was ontstaan.

Dit ging hand in hand met zijn werk in de jeugdzorg. Hij werkte hier met kinderen/jongeren met gedragsproblematiek. Deze jongeren hielden hem elke dag een spiegel voor zonder filter. Hij leerde zien dat hijzelf verantwoordelijk was voor zijn reacties, interpretaties, houding en omgeving.

De passie voor gedrag en hoe dit in elkaar steekt is ontstaan, en deze gaat hand in hand, met de passie voor sport en voeding. Hierdoor kan hij nu mensen coachen op de basis, waar het om draait, en helpt hij mensen om verantwoordelijkheid te nemen.

Lees hier meer over Guus en zijn vestiging
Guus van Diest

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan