Owner Shane

“Mark, I’ve got you covered!”

Leefstijl
Voeding

Dat het een gekke tijd is weten we inmiddels al ruim tien maanden. Wat nog veel gekker is, is dat in deze tijd fastfoodketens ontzettend goed gaan. Thuisbezorgd draait flinke marges en de McDrive van de McDonald’s zorgt in Woerden soms voor flinke files tot aan het grote kruispunt toe. De slijterij blijft open als essentiële winkel en ‘woon-werkfietsen’ zit er zeker even niet meer in. Kortom, we moeten vooral naar binnen en de hoeveelheid bewegen en trainen gaat drastisch achteruit. Daar bovenop knallen we de pizza’s, burgers en frietjes lachend naar binnen. Ok, terwijl je dit leest even een ‘moment of silence’. Je verwaarloost je lichaam en vestigt je hoop op het prikkie. Even een disclaimer tussendoor, deze blog zal zeker niet over het-prikkie-wel-of-niet-doen gaan. Het gaat wel over een probleem dat we al veel langer in stand houden. Namelijk het jarenlang verwaarlozen van onze lichamen. In deze blog vind je tips die bijdragen aan een gezond lichaam en immuunsysteem. Na het lezen van deze informatie heb je totaal geen excuus meer om respectloos met je lichaam om te gaan. Je weet het, dus doe je het jezelf aan als je het niet toepast.

Eergisteravond kreeg ik een telefoontje van Mark. De persconferentie was net over en hij zegt tegen me: ‘’Shane, dit geloof je niet… Spreek ik net het hele land toe, vergeet ik gewoon te benoemen hoe je aan je gezondheid werkt in plaats van je hoop op een prikkie te vestigen.’’

‘’Niet slim, pik. Maar geen zorgen, I’ve got you covered!’’ Want zo doen we dat; anderen helpen met de dingen waar we zelf goed in zijn. Mark, aan je gezondheid werken, laat dát maar ons over!

How to bouw je strong immuunsysteem:

Slaap

Velen zullen denken aan trainen en voeding aanpassen, dat klopt! Alles heeft met elkaar te maken, maar we trappen af met een goede nachtrust.

Val je moeilijk in slaap of kan je niet 8 uur achter elkaar slapen? Word je altijd tussen 01:00-03:00 uur wakker of juist al bij de minste of geringste geluidjes? ‘’Ja Shane, dat is altijd al zo.” Ah ok, dan is ‘’altijd al zo’’ niet normaal geweest. Ook jouw lichaam moet kunnen herstellen in je slaap. Mentaal zal je het ongetwijfeld wel trekken omdat je niks anders gewend bent. Je lichaam heeft toch echt de behoefte aan herstel.

‘’Maar als ik minder sport, hoef ik toch ook minder te herstellen?’’ Naja, ten eerste, dat is nou precies één van de problemen, je traint niet. En ten tweede: Door slecht te slapen onttrek je testosteron uit je lichaam en geef je vrij baan aan cortisol (stresshormoon) om door je lichaam te gieren. Te veel cortisol onttrekt o.a. collageen uit je lichaam, je weet wel, dat spul dat in slakkencrême zit om rimpels tegen te gaan. Hierdoor wordt je bindweefsel zwakker en vraag je vervolgens aan je fysio waarom je zo’n last van je knie hebt. De standaard die jij voelt als ‘’gezond’’ is niet gezond. Wait and see wat er gebeurt als je normaal slaapt, eet en traint. Hoe energiek je jezelf dan gaat voelen is een wereld van verschil. Die inkakkers rond 16:00 uur zijn niet normaal. Die noodzakelijke dutjes zijn niet normaal. Opstarten en daar twee koffie voor nodig hebben is niet normaal.

Water

Water? Probeer je me te vergiftigen ofzo!? Nou… wist je dat als je 6 liter in één keer wegtikt je jezelf dan inderdaad vergiftigt met water? Anyway, houd je het gewoon op 2,5 á 3 liter water per dag. Dan is het helemaal top.

Water heeft je lichaam ontzettend hard nodig. Als je naar extreme omstandigheden kijkt dan zie je het ook terug. Een maand zonder eten is voor je lichaam nog te doen, maar drie dagen zonder water en je bent er niet meer. Water is o.a. nodig om voedingsstoffen door je lymfestelsel en bloedvaten te vervoeren. Water zorgt ook dat je lichaam niet zuur wordt. Dit staat trouwens los van je karakter. Als je lichaam minder zuur is, neemt de kans op ziektevorming af. Het niet krijgen van die ziektes, betekent ook een hoop medicijnen die je niet hoeft te slikken.

‘’Je bent wat je eet!’’ Leuke quote, maar niet helemaal waar. Je bent wat je opneemt. Dus die gezonde voornemens die je nu al meer dan een maand volhoudt, gefeliciteerd trouwens, hebben misschien niet de impact die je gehoopt had. Later daarover meer, maar water zorgt zeer zeker voor een betere functie van de spijsvertering en opname van voedingsstoffen.

What vooral not to do: Alcohol, koffie en frisdrank. Alle drie onttrekken ze vocht. ‘’Maar mag ik dan helemaal niks meer?’’ Voor alles geldt: Gebruik je boerenverstand. Dus met mate. Twee koffie per dag en bijvoorbeeld een cola’tje op de zaterdagavond drinken is al een heel stuk beter dan de zes koffie en twee frisdrank die je per dag naar binnen giet. ‘’Maar dan drink je alleen nog maar water en (Matcha) thee?’’ Jazeker, dat klopt. En heel eerlijk, je bent er zo aan gewend en ervaart snel meer energie. Vocht uit groenten en fruit mag je trouwens niet meerekenen bij je 2,5 liter.

Visolie

Bij mij in de studio zit bijna iedereen aan de vloeibare visolie (Don’t worry, het heeft een lekker smaakje). Onze maatschappij heeft door onze manier van leven een structureel tekort aan essentiële vetzuren en Omega 3. Het toevoegen van een supplement als visolie is voor mij als personal trainer, coach en behandelaar alsof ik aan prijsschieten doe op een kermis met een shotgun. Je schiet áltijd raak.

Veel Nederlanders zijn zelfs in de veronderstelling dat vet slecht voor je is maar essentiële vetzuren zijn o.a. belangrijk voor de opslag van energie. Daarnaast zijn het bouwstenen voor hormonen en hersenen en ondersteunen de huid.

Mensen in mijn studio ervaren vrijwel direct betere ontlasting, ononderbroken slaap, verbeterde huid, veel meer energie (geen inkakkers) en een gelukkiger gevoel. Hoogwaardige kwaliteit is een must. De visolie die in een pilletje zit, doet de truc niet. Vloeibare visolie neem je namelijk sneller op en de dosering EPA/DHA ligt vele malen hoger. Die potjes die je voor €8,- aftikt met 60 caps zijn uiteindelijk duurkoop als je erachter komt dat de concentratie 6x lager is dan de vloeibare variant.

Voeding

Ja hoor, daar is ‘ie, ‘’gezond eten is belangrijk.” Zo cliché als dat we het vinden, zo dramatisch passen we het toe. Zoals ik al eerder zei: “Je bent wat je opneemt.” Dit betekent dat wat je eet heel gezond kan ogen, maar als je het niet kan opnemen dan doen die rauwe groentes niet zoveel voor je. ‘’Ik eet al gezond, mijn voeding is op orde’’ krijg ik vaak te horen bij intakes. Mensen hebben op dat moment nog niet zichtbaar dat hetgeen ze op dat moment doen, niet het beste voor ze is. Dat zit met name in het creëren van een gezond maag-darmstelsel en het herstellen van het maagzuur.

De voeding die mensen nodig hebben is hetgeen het maagzuur doet herstellen en het maag-darmstelsel tot rust brengt. En dat verschilt nogal per persoon. Waarom hoeft de een maar naar een muffin te kijken om aan te komen en de ander kan er lachend 7 op zonder er iets van te merken? Wat precies bij jou past? Geen idee. Daarvoor zou ik je beter moeten leren kennen. Oftewel, kom een theetje drinken!

Over het algemeen werkt het goed als je bij elke maaltijd een stuk groente neemt. En ja, dat betekent ook bij je ontbijt en tussendoortjes! Combineer bij groente een beetje vet zoals visolie of olijfolie. Als je daarnaast ook nog eens je koolhydraatmaaltijden apart neemt van je eiwit-groente-vet maaltijden ben je al heel lekker op weg!

Bewegen en trainen

Bewegen en trainen is mega belangrijk. Van trainen weten we zeker dat mensen het te weinig doen. De sportfaciliteiten met goed materiaal zijn dicht en het ‘binnen moeten zitten’ is haast een té goed excuus om niks te doen. Toch zijn er in deze tijd sportondernemers die kijken naar wat kan. Bijvoorbeeld door tweetallen buiten in een tent te laten trainen met deugdelijk materiaal en professionele begeleiding. Zo ook bij ons in de studio op ons buitenterrein. Krachttraining zorgt voor zuurstofbinding in het lichaam, wat nodig is voor mega veel processen. Zelfs mensen met kanker gaan enorm vooruit en remmen de verspreiding ervan door aan krachttraining te doen. Goed afgestelde krachttraining verhoogt het groeihormoon (verjongingshormoon) en testosteron maar tegelijkertijd verlaagt het cortisol. Dat is precies hetgeen je in deze lockdown veel aanmaakt door de stress die je (lichaam) ervaart. Vooral mensen die in een hoog risico lopen, ouderen en zwaarlijvigen, hebben enorm veel baat bij krachttraining. Die trap waar je bovenaan staat te hijgen is geen gebrek aan conditie. Het is een gebrek aan kracht, en dat moet je trainen!

Bewegen heeft een andere goede functie. Zo kun je met bewegen functie vragen van je gewrichten in alle richtingen die je kan maken. ‘’If you don’t use it, you lose it.’’ Probeer maar eens met je billen in een squattende houding je hakken aan te raken. Blijf vervolgens een kwartiertje zo zitten. Waarom kan een 80-jarig Chinees mannetje op ’t platteland dit wel, en jij dit niet? Verschil: Hij heeft z’n leven lang die functie gevraagd, weinig van ons kunnen dat tegenwoordig ook nog zeggen. Tevens vindt er meer hersenactiviteit plaats dat de concentratie en stresslevels ten goede kunnen komen. Google of YouTube maar eens op Erik Scherder. Hij legt je haarfijn uit wat te weinig bewegen met ons doet. Dan hebben we het nog niet eens over trainen!

Zo Mark, goed dat je belde man. Als ik nog eens iets voor je kan doen, let me know!

Shane – The Power Community Woerden

Anderen vonden deze berichten ook interessant:

17

Dec

nee zeggen
Coaching

‘Nee’ zeggen voor gevorderden!

Liever een duidelijk ‘nee’, dan een vaag ‘Ik ga mijn best doen’. Met mijn achtergrond in de jeugdzorg heb ik vee…

Lees verder
01

Dec

Uitstellen
Coaching
Leefstijl

Deze blog gaat over uitstelgedrag. Je zou het ook later kunnen lezen.

Zaken uitstellen, we doen het allemaal. Ondanks dat we er echt niet gelukkiger van worden. Studies in verschillende land…

Lees verder
20

Oct

gezond leven
Coaching

Dit hebben een huis inrichten en gezond leven met elkaar gemeen.

Of het nu gaat om een huis inrichten of gezond leven, het draait om één ding dat je moet doen voor een geslaagd result…

Lees verder

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan