Immuunsysteem

Jouw immuunsysteem en alles wat je erover moet weten.

Leefstijl
Stress

Je immuunsysteem, wat is dat eigenlijk en hoe werkt het? Hoeveel invloed heb je zelf op je immuunsysteem en weet je überhaupt van jezelf of je een sterk systeem hebt of niet? Coen Luiken, eigenaar en expert bij Overload Worldwide neemt je mee in dit onderwerp.

Wat is je immuunsysteem precies en hoe werkt het?

Je immuunsysteem is een van de belangrijkste onderdelen van je lichaam. Het beschermt je tegen invloeden van buitenaf, maar ook van binnenuit. En dan niet alleen tegen virussen of bacteriën, maar ook bijvoorbeeld hoe je reageert op voeding, je energielevels, hoe je je voelt en of je blessuregevoelig bent. Dit heeft allemaal direct of indirect te maken met je immuunsysteem.

Waar kan je immuunsysteem een klap door krijgen?

Er zijn veel factoren die een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem, zoals: antibiotica gebruik, stress, weinig slaap, niet gevarieerd eten en andere ongezonde gewoontes. Veel mensen zijn zich er niet eens van bewust dat ze een zwakker immuunsysteem hebben en gaan ervan uit dat vele kwaaltjes zoals huidklachten, voedingsintoleranties, depressies etc. toeval zijn.

Wordt je immuunsysteem zwakker naarmate je ouder wordt?

Ja en nee. Het heeft niet hoofdzakelijk met leeftijd te maken, maar met name of je je lichaam goed ‘onderhouden’ hebt. Je kan het zien als een auto. Je koopt een nieuwe auto en naarmate je meer kilometers gaat rijden, heb je ook meer onderhoud nodig. Dit is hetzelfde als met je lichaam en je immuunsysteem. Als kind word je (relatief) schoon geboren, naar mate je ouder wordt, ga je je lichaam en je systeem steeds meer vervuilen en belasten door externe en interne factoren zoals, stress, medicijngebruik, voeding, alcohol etc.

Op latere leeftijd heb je dus meer onderhoud nodig voor je immuunsysteem, maar dat heeft op zich niets met de leeftijd zelf te maken. Als jij je hele leven perfect gezond hebt gegeten en je lifestyle hebt onderhouden, dan zal je minder onderhoud nodig hebben. In deze maatschappij is dat echter een uitdaging tegenwoordig.

Waar moet je beginnen?

Om je immuunsysteem te verbeteren, moet je eerst begrijpen waar alles vandaan komt. Je kan namelijk wel de symptomen voor korte duur bestrijden met voedingsmiddelen die zogenaamd goed zouden zijn en boordevol vitamine etc. zitten, maar je wilt uiteindelijk de oorzaak aanpakken. Mensen ontwijken regelmatig hun problemen, door bijvoorbeeld bepaalde voedingsstoffen te mijden. Hiermee los je het onderliggende probleem echter niet op. We hebben een aantal stappen gemaakt om inzichtelijk te maken, waar je kan beginnen, waar de oorzaak ligt en hoe je deze kan aanpassen.

Lees verder in  de blog: Je immuunsysteem verbeteren in 6 stappen!

 

Overweeg je om je gezonde leefstijl aan te vullen met supplementen?  Bekijk dan de lijn van supplementen van Overload Worldwide om je een boost te geven. 
*Let op, supplementen zijn geen vervanging van gevarieerde voeding.

Anderen vonden deze blogs ook interessant:

12

Oct

immuunsysteem verbeteren
Leefstijl
Stress

Je immuunsysteem verbeteren in 6 stappen.

Om je immuunsysteem te verbeteren, moet je begrijpen waar alles vandaan komt. Wij leggen je in 6 stappen uit hoe jij dit…

Lees verder
18

Aug

druk, Telefoon
Gezin
Leefstijl

Gezond leven met een drukke agenda, zo doe je dat!

Je kent het vast wel, ineens merk je op dat er iets moet gebeuren aan je lichaam. Je bent niet meer zo strak als voorhee…

Lees verder
14

Sep

Leefstijl

4 veel gemaakte fouten bij het veranderen van je leefstijl.

We willen vaak een poging doen om te veranderen van leefstijl, helaas blijkt dit in de praktijk toch altijd wat lastig. …

Lees verder

Over de auteur, Coen Luiken:

Coen Luiken is eigenaar van Overload Worldwide, een opleidingsinstituut dat vooral bekend staat om het leveren van ongekende resultaten in zeer korte tijd! Geboren vanuit passie en inmiddels uitgegroeid tot een ‘begrip’ in de wereld van training, revalidatie, voeding & supplementen, en alles wat met een gezond menselijk fysiek te maken heeft. Jarenlang wereldwijd opgedane kennis bij diverse experts en een achtergrond als sportfysiotherapeut en krachttrainer bij het Ned. Korps Mariniers, vormen de basis van het Overload Certification Program.

Coen Luiken

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan