immuunsysteem verbeteren

Je immuunsysteem verbeteren in 6 stappen.

Leefstijl
Stress

Je immuunsysteem verbeteren, hoe doe je dat? Een handjevol vitamines en gezond eten of zit er meer achter? Coen Luiken, eigenaar en expert bij Overload Worlwide laat in 6 stappen zien hoe jij jouw immuunsysteem kan verbeteren.

Immuunsysteem verbeteren, Waar moet je beginnen?

Om je immuunsysteem te verbeteren, moet je eerst begrijpen waar alles vandaan komt. Je kan namelijk wel de symptomen voor korte duur bestrijden met voedingsmiddelen die zogenaamd goed zouden zijn en boordevol vitamine etc. zitten, maar je wilt uiteindelijk de oorzaak aanpakken. Mensen ontwijken regelmatig hun problemen, door bijvoorbeeld bepaalde voedingsstoffen te mijden. Hiermee los je het onderliggende probleem echter niet op. We hebben een aantal stappen gemaakt om inzichtelijk te maken, waar je kan beginnen, waar de oorzaak ligt en hoe je deze kan aanpassen.

We werken vanuit de laatste stap terug.

6. Darmen

Wist je dat je darmen de belangrijkste factor zijn voor je immuunsysteem? Het is dus van groot belang om je darmflora optimaal en gezond te houden. Waaraan kan je merken dat het niet goed zit? Als je bijvoorbeeld last hebt van het volgende: opgeblazen gevoel, winderigheid, boeren, slechte huid/haar, problemen met slijmvliezen (hooikoorts, snotterigheid) etc. Maar bijvoorbeeld ook slecht kunnen focussen en depressies. Dit soort problemen komen hoofdzakelijk door een niet optimale darmflora.

Om je darmflora te optimaliseren is het o.a. belangrijk dat je gevarieerd eet. Dit omdat eenzijdig eten je darmflora heel erg belast. En wat nog belangrijker is, is dat je niet bent wat je eet, maar wat je opneemt. En dat maakt het dat we over gaan naar de volgende stap.

5. Maag

Je kan dan nog zo gezond eten, maar als jouw lichaam het niet goed kan opnemen dan kom je ook geen stap verder. Als het gaat om het opnemen van je voeding en voedingsstoffen is je maagzuur van cruciaal belang. Mensen met een maagzuurprobleem kunnen eiwitten heel slecht opnemen, maar ook onder andere cruciale voedingsstoffen zoals magnesium, zinc, vitamine B6, B12 en in direct ook essentiële vetzuren zoals bijvoorbeeld omega 3. Deze zijn zoals je weet erg belangrijk voor je gezondheid. Het supplementeren met Fundazymes van Fundamentals kan een enorme boost geven aan je opname door o.a. de optimalisatie van je maagzuur en vertering van bovenstaande voedingsstoffen.

4. Mond en het nu van kauwen

In jouw mond bevinden zich enzymen in je speeksel die je maag helpen om je voeding beter te laten verteren en dus op te nemen. Deze enzymen komen vrij als je goed kauwt. Als jij dus met 2 happen iets doorslikt, dan moeten jouw maag en darmen heel erg hard werken om het te verteren, waardoor het je A. heel veel energie kost en B. je lichaam de voedingsstoffen slechter opneemt, waardoor je dus niet uit je voeding haalt wat echt nodig is. Conclusie: goed kauwen en eet kleine porties. Ken je dat gevoel, als je grote porties eet bij het kerstdiner dat je daarna last hebt van je buik…nou dat dus 😉

3. Voeding

De stap die hiervoor zit is natuurlijk de keuze van je voeding en wat je in het lichaam gooit. Zie het als de brandstof voor een auto, je gooit ook geen diesel in een benzineauto. Het is erg belangrijk om variatie van voedingsmiddelen binnen te krijgen.

Geloof je niet dat supplementen nodig zijn? Kijk dan naar de Europese onderzoeken in het verslechteren van voedingswaarde de afgelopen jaren. Voor wat wij nodig hebben op een dag, kan je tegenwoordig een dubbele portie groente en fruit naar binnen werken. Een aanvulling van supplementen maakt dit makkelijker. Zorg wel altijd voor een pure en goed opneembare vorm van supplementen voor jouw lichaam.

De timing van voeding geeft je tevens een enorme boost in energie, maar voor veel mensen niet onbelangrijk, helpt bij het verliezen van overtollige kilo’s.

2. Stress

Niet alleen voeding, maar ook de leefstijl die jij hanteert heeft effect op jouw lichaam en opname proces. We kijken eens naar de effecten van stress. Een van de belangrijkste dingen is het vermijden van zoveel mogelijk stress. Iets dat in deze tijd bijna onmogelijk is. Continu onder stress staan, dat houd je namelijk niet vol. Je krijgt dan fysiek veel klachten, waaronder een verslechterd immuunsysteem. Overdadige stress is een van de belangrijkste energiedrains die er is.

Probeer te ont-stressen en dat is voor iedereen anders. Zoek 5 dingen waarvan je een lach op je gezicht krijg en doe er de komende 3 weken iedere dag 1. (Met je hond lopen, tutten met vriendinnen, met je kids bezig zijn of tuinieren etc ). De effecten van 3 weken lang iedere dag iets heel bewust doen waar JIJ blij van wordt zullen je verbazen.

1. Slaap

Naast het vermijden van stress, is slaap ook een hele belangrijke factor voor het immuunsysteem. Te weinig slaap betekent onder andere slecht herstel en een slecht functioneren van je lichaam, waardoor ook je maag/darmsysteem weer een klap krijgt. Er is vaak een verschil in het aantal uren slaap dat jij DENKT nodig te hebben, en dat je lichaam echt nodig heeft. Een suboptimale slaap heeft een negatief effect op o.a. je schildklier. Merk je dat je vastzit en geen resultaat ergens in ziet? Zorg dan dat je meer slaap opbouwt. Begin klein, met een kwartier eerder naar bed gaan en bouw dat uit. Zo heb kan je in 6 stappen je immuunsysteem verbeteren.

Conclusie

Je immuunsysteem verbeteren doe je dus niet zomaar door even ‘gezonder’ te gaan eten. Er is ook niet een ‘one size fits all’ methode. Ieder persoon is anders en elk lichaam werk weer anders. Daarom zijn er over deze onderwerpen altijd zoveel discussies gaande. Omdat tante Cor op die verjaardag net weer even beter weet welk dieet werkt. Nee, luister naar je eigen lichaam en experimenteer wat werkt voor jou. Doe het in kleine stappen en pak de oorzaak aan in plaats van een tijdelijke ‘Quick fix.’

Overweeg je om je gezonde leefstijl aan te vullen met supplementen?  Bekijk dan de lijn van supplementen van Overload Worldwide om je een boost te geven.
*Let op, supplementen zijn geen vervanging van gevarieerde voeding.

Anderen vonden deze blogs ook interessant:

14

Sep

Leefstijl

4 veel gemaakte fouten bij het veranderen van je leefstijl.

We willen vaak een poging doen om te veranderen van leefstijl, helaas blijkt dit in de praktijk toch altijd wat lastig. …

Lees verder
12

Oct

Immuunsysteem
Leefstijl
Stress

Jouw immuunsysteem en alles wat je erover moet weten.

Je immuunsysteem, wat is dat eigenlijk en hoe werkt het? Hoeveel invloed heb je echt zelf op je imuunsysteem? We vertell…

Lees verder
18

Aug

druk, Telefoon
Gezin
Leefstijl

Gezond leven met een drukke agenda, zo doe je dat!

Je kent het vast wel, ineens merk je op dat er iets moet gebeuren aan je lichaam. Je bent niet meer zo strak als voorhee…

Lees verder

Over de auteur, Coen Luiken:

Coen Luiken is eigenaar van Overload Worldwide, een opleidingsinstituut dat vooral bekend staat om het leveren van ongekende resultaten in zeer korte tijd! Geboren vanuit passie en inmiddels uitgegroeid tot een ‘begrip’ in de wereld van training, revalidatie, voeding & supplementen, en alles wat met een gezond menselijk fysiek te maken heeft. Jarenlang wereldwijd opgedane kennis bij diverse experts en een achtergrond als sportfysiotherapeut en krachttrainer bij het Ned. Korps Mariniers, vormen de basis van het Overload Certification Program.

Coen Luiken

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan