Fitheid

Fit worden kan iedereen, ook jij. Als je deze 3 gouden regels volgt…

Van bankzitten naar sporten. Dat is voor velen een opgave, helemaal als je dit nooit echt hebt gedaan. Maar als je er niet meer omheen kunt dat dat buikje een steeds grotere omvang krijgt, of dat je energieniveau na 18:00 uur tot dramatische diepte is gedaald (en je soms eerder slaapt dan je kinderen), dan is het toch echt tijd voor actie. Tijd om fit te worden. Maar waar begin je eigenlijk?

 

1. BEGIN BIJ HET BEGIN

De meest gemaakte fout bij mensen die hebben besloten dat ze weer moeten gaan sporten, is dat ze te hoog instappen. Sommigen hebben in het verleden gesport, voetbal of tennis bijvoorbeeld. En op het moment dat ze weer in actie komen, denken ze dat ze door kunnen gaan waar ze 8 jaar terug zijn gestopt. Dus de sportschoenen gaan aan en we denken meteen 5km voluit te kunnen hardlopen.

 

Dit leidt vrijwel altijd naar een van de volgende twee scenario’s:

  1. Na 500m merk je op dat je conditie echt beneden peil is en je geeft op. (Zie je wel, sporten is niks voor mij.)
  2. Je laat je niet kennen en je zet door, maar een dag later voel je een blessure opkomen en geef je alsnog op. (Zie je wel, sporten is niet goed voor je)

 

Het gevolg is dat je nog meer gefrustreerd bent dan voordat je startte én dat je nog een excuus hebt gevonden waarom je niet in actie hoeft of kunt komen.

 

Dus, zet je ego aan de kant en begin bij het begin. Als jij jaren niets hebt gedaan en jouw doel is een 5km of 10km run, begin dan met wandelen. Er zijn speciale apps die je hier perfect in kunnen begeleiden, zodat jij met zo min mogelijk risico weer kunt opbouwen.

 

 

2. ZOEK JE GRENZEN OP

Alleen wanneer je je grenzen opzoekt en er nét iets overheen gaat, groei je en ga je vooruit. Daarmee bedoelen we uiteraard niet het bovenstaande voorbeeld. Wat belangrijk is om progressie te boeken, is dat je jezelf continue stretcht. Want, alleen onder druk groei je.

 

Wat je ook hebt besloten om te gaan doen, je wilt jezelf steeds weer uitdagen om een stapje verder, sneller of zwaarder te gaan, zodra je merkt dat je in je comfortzone bent aanbeland. Dus pak die zwaardere kettlebell, of gooi net iets meer gewicht op je halter. Push jezelf om net iets sneller te lopen, daag jezelf uit. Elke keer als jij buiten je comfortzone komt, groei je.

 

3. STOP NIET ALS JE MOTIVATIE IS VERDWENEN

Alle begin is leuk. Alles wat nieuw is, vinden we tof. Maar zodra jij jouw nieuwe sportschoenen hebt ingelopen of ‘al’ 3 weken ergens traint, is de nieuwigheid ervan af. En vaak verdwijnt met die nieuwigheid ook je motivatie. Maar er is goed nieuws! Want onderzoek heeft uitgewezen dat motivatie niet nodig is om je schoenen aan te trekken, je sportkleding aan te doen en te gaan trainen.

 

Vaak zijn we geneigd om te stoppen zodra de motivatie is verdwenen. De urgentie is eraf (want je voelt je toch al iets fitter?) en ineens worden andere dingen belangrijker (hard gewerkt, dus nu even Netflix.). Besef dat dit ervoor zorgt dat je weer terug bij af komt.

 

Bedenk goed waarom je bent gestart; wat is het doel erachter? Waarom wil je fitter zijn? Wat doet dit voor jou, je omgeving, je privé leven en je werk? Wat heb je als je fit bent, wat je nu niet hebt?

 

Zolang jij:

  • …de krachtige beslissing hebt gemaakt dat sport een onderdeel wordt van je nieuwe levensstijl en je hier niet van afwijkt,
  • …jezelf niet over de kop loopt, maar start op het niveau waar je nu staat,
  • …jezelf steeds weer uitdaagt om je grenzen te verleggen…

 

…dan ben jij binnen no-time fit.

 

Dit zijn 3 gouden regels waar je aan vast wilt houden, wat je ook besluit te gaan doen. Denk jij nu “Mooi verhaal, maar wat moet ik nu eigenlijk gaan doen?”. Neem dan contact op met een van onze studio’s en zij stellen samen met jou een persoonlijk plan op om in actie te komen.

 

Dit bericht delen


Terug naar overzicht

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Klik op accepteren voor de beste gebruikservaring.