Buikvet

De waarheid over buikvet

Leefstijl
Stress

Vet hebben we allemaal. Zelfs de meest fitte mannen en vrouwen met sixpack en strakke buik. Maar teveel buikvet kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Lees snel verder wat de waarheid hierachter is én hoe je er vanaf komt.

Zeker niet al het vet is slecht, zoals bruin vet (daarover een andere keer meer 😉). Orgaanvet (buikvet), is het gevaarlijkste vet, en daar gaan we het in deze blog over hebben.

Vet wordt in je lichaam op verschillende plekken opgeslagen. Helaas vaak op plekken waar we het liever niet zien, zoals de buik, heupen en billen. Ook wordt er vet opgeslagen rondom je organen, het viscerale vet. Een beetje visceraal vet heb je nodig om te kunnen functioneren, maar als je te veel van dit vet in je lichaam opslaat verhoogt dit de kans op een hoge bloeddruk, diabetes, dementie, hart- en vaatziekten en kanker.

Hoe kom je er vanaf?

Goed om te weten wat het met je doet, maar de belangrijkste vraag is; hoe kom je er vanaf?! Hierbij 4 factoren die invloed hebben op jouw buikvet:

1. Voeding

een ongezond voedingspatroon met veel suikers en alcohol zal niet veel goeds doen voor je buikvet. Focus op gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Gezond eten is niet minder eten, maar beter en voldoende van de juiste voedingsbronnen.

2. Bewegen

Dagelijks bewegen is belangrijk. Maak een stevige wandeling, ga hardlopen, ga bootcampen of zoek een andere sport waar jij je goed bij voelt. Je wilt dit onderdeel maken van je dagelijkse lifestyle. Oja, ter info…van extra buikspieroefeningen gaat je buikvet niet sneller weg.

3. Stress

Stress is een van de grootste oorzaken van overtollig buikvet, naast verkeerde voeding. Als je stress ervaart, maakt je lichaam het hormoon cortisol aan, wat de opslag van visceraal vet stimuleert.

4. Nachtrust

Een goede nachtrust is enorm belangrijk. Onderzoeken wijzen uit dat er een verband is tussen slaaptekort en overgewicht. Je systeem reset zich als het ware als je gaat slapen. Ook het verbranden en het opslaan van vet wordt geregeld in je slaap. Als je constant slaap tekort krijgt, gaat je lichaam automatisch meer buikvet opslaan als reserve. Goed slapen dus!

VET belangrijk

Wil jij nog meer weten over vet? De functie van vet, goed of slecht, alle feiten en fabels? Het boek ‘VET Belangrijk’, kan je er alles over vertellen en is een aanrader om eens te lezen: Klik hier.

Anderen vonden deze blogs ook interessant:

14

Sep

Leefstijl

4 veel gemaakte fouten bij het veranderen van je leefstijl.

We willen vaak een poging doen om te veranderen van leefstijl, helaas blijkt dit in de praktijk toch altijd wat lastig. …

Lees verder
18

Aug

druk, Telefoon
Gezin
Leefstijl

Gezond leven met een drukke agenda, zo doe je dat!

Je kent het vast wel, ineens merk je op dat er iets moet gebeuren aan je lichaam. Je bent niet meer zo strak als voorhee…

Lees verder
28

Sep

fit worden
Leefstijl
Training

Fit worden met deze 6 simpele stappen.

Fit worden, we willen het door het hele jaar heen. Sommige periode's wat meer dan andere periode's. Maar toch lukt het v…

Lees verder

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan