Blog over cafeine

De effecten van cafeine

Leefstijl
Voeding

Koffie is vaak het eerste waar je aan denkt als je ’s ochtends wakker wordt. Een heerlijke cappuccino, een latte machiato of gewoon een zwarte koffie. Voor de meeste een perfecte kickstart van de ochtend. In koffie zit een stof genaamd cafeïne. Laten we dit stofje eens onder de loep nemen!

Waar zit cafeine allemaal in?

Koffie is niet het enige product waar cafeïne in zit. Tegenwoordig heb je een ruime keus in energiedrankjes, zit het in thee, decafé koffie, speciale kauwgom, frisdrank, chocola en zelfs in bepaalde medicatie zoals pijnstillers.

Hoe werkt cafeine?

Gedurende de dag word je steeds een beetje vermoeider. Dit komt door het stofje adenosine. Door de stijging van adenosine krijgen je hersenen steeds meer zin om te slapen. Je kunt dit slaapsignaal kunstmatig dempen door cafeïne te gebruiken. Cafeïne werkt doordat het de strijd aangaat met adenosine. Het blokkeert als het ware de receptoren in de hersenen en maakt ze inactief. Hierdoor krijg je geen slaperigheidssignaal dat normaal gesproken door adenosine aan de hersenen wordt overgebracht.

Voor- en nadelen van cafeine

De meeste mensen weten wat de voordelen van cafeïne zijn, denk hierbij aan:

 • verbeterde concentratie en alertheid
 • een gevoel van meer motivatie
 • een hoger energieniveau

Er zijn zelfs wetenschappelijke studies die concluderen dat koffie over het algemeen goed is voor je gezondheid. Denk hierbij aan lager risico op hart- en vaatziekten, lager risico op diabetes type 2 en een verlaagd risico op kanker.

Helaas weet men niet welke nadelen eraan kunnen zitten bij chronische (over)consumptie en wat het allemaal kan doen met je lichaam.

Wist je dat je een tolerantie voor cafeïne kan ontwikkelen? Dit resulteert in een voortdurende noodzaak steeds meer cafeïne tot je te nemen, om de effecten ervan te kunnen ervaren. De hoeveelheid cafeïne hiervoor kan verschillen van persoon tot persoon.

Cafeïne wordt snel opgenomen in de spijsvertering, meestal volledig binnen 45 minuten. Echter kan het wel tot 7 uur lang in je lichaam blijven. Dit resulteert vaak tot negatief effect op je slaapkwaliteit. Andere negatieve effecten kunnen zijn:

 • nervositeit
 • prikkelbaarheid
 • hoofdpijn
 • beven
 • hartkloppingen
 • angstgevoelens

Tot 2004 stond cafeïne op de dopinglijst van het Internationaal Olympisch Comité. Dit hebben ze veranderd omdat cafeïne wereldwijd sociaal geaccepteerd wordt. Daarnaast was het lastig om te weten hoeveel je ervan binnen kreeg omdat het in meerdere producten zit.

Helaas kan je verslaafd raken aan deze stof en als je stopt met cafeïne drinken kunnen er afkickverschijnselen voorkomen. Denk hierbij aan:

 • hoofdpijn
 • vermoeidheid
 • depressie
 • moeite met concentreren
 • prikkelbaarheid

Na 3 dagen geen cafeïne drinken zou je het ergste achter de rug moeten hebben. Na ongeveer 9 dagen zou je nergens meer last van moeten hebben. Echter is dit per persoon  verschillend.

Volgens het Voedingscentrum mag een volwassen persoon 400mg cafeïne per dag innemen. Dit zijn ongeveer 3 a 4 kopjes koffie per dag. Zwangere vrouwen krijgen het advies om maximaal 1 kopje koffie per dag te drinken.

Anderen vonden deze berichten ook interessant:

17

Dec

nee zeggen
Coaching

‘Nee’ zeggen voor gevorderden!

Liever een duidelijk ‘nee’, dan een vaag ‘Ik ga mijn best doen’. Met mijn achtergrond in de jeugdzorg heb ik vee…

Lees verder
01

Dec

Uitstellen
Coaching
Leefstijl

Deze blog gaat over uitstelgedrag. Je zou het ook later kunnen lezen.

Zaken uitstellen, we doen het allemaal. Ondanks dat we er echt niet gelukkiger van worden. Studies in verschillende land…

Lees verder
04

Feb

Owner Shane
Leefstijl
Voeding

“Mark, I’ve got you covered!”

Dat het een gekke tijd is weten we inmiddels al ruim tien maanden. Wat nog veel gekker is, is dat in deze tijd fastfoodk…

Lees verder

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan