Blessure

Sporten met een blessure, kan dat wel?

Wij zien de laatste tijd veel mensen met fysieke klachten en pijntjes: last van de (onder)rug, moeite met opstaan, pijn in de nek of schouder…het is ons niet vreemd.
En het is eigenlijk niet zo raar als je kijkt naar het gemiddelde bewegingspatroon van deze mensen. Vaak hebben ze een zittend beroep, kijken ze veel op een scherm en hebben ze verder vrij weinig beweging.

Ons lichaam is niet gemaakt om te zitten. Wij zijn gemaakt om te bewegen, te wandelen, te lopen, te bukken, te hurken etc. Maar ga eens jouw eigen routine na, hoeveel ben jij écht in beweging? Veel van onze klanten betrappen zichzelf erop dat dit vrijwel nihil is; ’s ochtends stappen ze in de auto, zetten de kinderen af bij school, rijden door naar hun werk, zitten een kleine 7 uur op een bureaustoel, stappen in de auto terug naar huis, maken eten, brengen de kinderen naar bed en ploffen in de zetel. Zo veel zitten kan een extreme impact hebben op ons lijf.

DE OORZAAK VAN (LAGE) RUGKLACHTEN

Op het moment dat je veel zit, komt er langdurig druk te staan op de heupen. De heupen moet je zien als het fundament van je rug. Op het moment dat deze instabiel worden, zal dat impact hebben op de rug. Vergelijk dit met een flatgebouw met een zwakke fundering, vroeg of laat zal de fundering bezwijken onder de druk van het gebouw. Lage rugklachten zou je daarom eerder heupklachten kunnen noemen. Het lichaam is een keten, waarbij alles met elkaar in verbinding staat. Door de oorzaak aan te pakken, verdwijnen uiteindelijk de gevolgen.

Waar zit nu het addertje onder het gras? Op het moment dat je last krijgt van je rug, ben je geneigd om het rustiger aan te doen, voorzichtiger te bewegen en de rug vooral niet te belasten. Dit zien wij enorm vaak. Maar ben je je eigenlijk wel bewust van de gevolgen van niet bewegen? Over het algemeen wordt de situatie er helemaal niet beter op. Natuurlijk is elke situatie anders, maar over het algemeen is bewegen en trainen juist het meest geschikte medicijn tegen de klachten.

GA BEWEGEN

Wanneer je pijntjes en klachten ervaart, is het daarom goed om zelf eerst na te denken waar het vandaan kan komen. Is het echt een blessure of eerder een gevolg van te weinig beweging of misschien het consequent aannemen van een verkeerde (werk)houding? In veel van deze gevallen is er geen noodzaak om te stoppen met sporten. Het is uiteraard wel belangrijk om te kijken naar wat op dat moment goed is voor jouw lichaam.

Een high Performance Trainer kijkt naar jouw persoonlijke situatie en stelt op basis hiervan de juiste training af. Alles is erop gericht om jouw kwaliteit van leven zo snel mogelijk te verhogen, zonder dat je stil komt te zitten. Ben je de 40 gepasseerd en merk je dat je niet meer zo fit en soepel bent als 10 jaar terug? Blijf niet stilzitten, maar kom in actie. Je zal merken dat pijntjes, klachten en blessures sneller verholpen kunnen worden dan je denkt.

Dit bericht delen


Terug naar overzicht

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Klik op accepteren voor de beste gebruikservaring.