Verandering

Dit is waarom we verandering zo moeilijk vinden.

Je herkent het vast; je merkt op een dag op, dat alles niet meer vanzelf gaat. De kilo’s komen er langzaam bij en je conditie gaat achteruit. Als je zo door gaat dan weet je waar je over een jaar staat. In ieder geval niet waar je wilt zijn. Er moeten dingen veranderen, dus kom je in actie. Of toch niet?

Onderzoek heeft aangetoond dat minder dan 25% na 30 dagen nog steeds gefocust is op de verandering om zijn of haar doel te halen. Als we vervolgens verder kijken naar de statistieken dan slaagt uiteindelijk slechts 8%. Vrijwel de meeste mensen die verandering in hun leven willen, zijn dus niet in staat die verandering daadwerkelijk te realiseren.

IT’S IN YOUR HEAD.

Jouw brein is hier de grootste spelbreker. Om precies te zijn: het oerbrein of ook wel reptielenbrein (amygdala) genoemd. Dit is dit het oudste deel van je brein en stuurt onder andere jouw vitale functies aan in je lichaam. Jaren terug, toen wij nog als jager/ verzamelaar leefden, was ons brein nog niet zo goed ontwikkeld als nu. Het oerbrein was in charge en bepaalde onze agenda, met maar één doel: ons in leven houden.

Wanneer wij gingen jagen was ons brein 24/7 actief om situaties in te schatten en ons te waarschuwen als er gevaar op de loer lag. Hierop handelden wij vervolgens op een van de 3 manieren, volgens het “freeze-flight-fight mechanisme”:

  1. We verstijfden 
  2. We vluchtten
  3. We vochten

Een goed mechanisme, want het zorgde ervoor dat we in het algemeen ook daadwerkelijk in leven bleven.

Als we deze manier van denken meenemen naar de moderne maatschappij van nu, dan kan je je wellicht voorstellen dat dit niet helemaal werkbaar meer is. We jagen niet meer en hoeven niet meer in gevecht of op de vlucht, omdat er een tijger de bosjes uit komt. Maar dit deel van het brein is nog steeds actief en vervult nog steeds een prominente rol in ons leven. 

PAS OP, GEVAAR!

Ook vandaag de dag is het reptielenbrein 24/7 in actie om situaties in te schatten op gevaar. Het brein is echter niet in staat onderscheid te maken in levensgevaarlijke situaties, of nieuwe en oncomfortabele situaties. Als jij jarenlang in een bepaald patroon hebt geleefd en dit ineens wilt omgooien, omdat je fitter en gezonder wilt worden, schat jouw brein dit in als een onzekere en gevaarlijke situatie. Hij weet immers niet wat de consequenties zijn van deze verandering. Misschien wordt dit wel je dood…

Hierdoor komt het reptielenbrein in actie en activeert het ons “freeze-fight-flight mechanisme”. Het gevolg? We komen helemaal niet in actie, of stoppen vroegtijdig, omdat het reptielenbrein ons wil beschermen. Het verzint redenen waarom je beter kunt uitstellen en het weerhoudt je van échte actie.

ZÓ GA JE WEL VOOR GROEI EN BEHAAL JE JOUW DOEL.

Het is vrij simpel om je doel te halen, maar jouw reptielenbrein maakt het moeilijk. Steeds als jij in actie wilt komen, verzint het allerlei redenen en excuses. Het is daarom van essentieel belang dat je gaat herkennen wanneer de agenda van jouw reptielenbrein naar voren komt (en die agenda is: uitstellen of afstellen). Wanneer jij je bewust wordt van het feit dat je continue wordt afgeleid van je doel, word je in staat gesteld om de keuze te maken hier niet in mee te gaan. Dit vergt echter tijd en training, maar het is 100% mogelijk.

Wil jij meer weten over hoe jij jouw brein de baas kunt zijn om zo jouw doelen wél te bereiken? Plan dan vrijblijvend een afspraak in bij een van onze studio’s en ze vertellen je meer over onze werkwijze. 

Bronnen: Statista, Forbes  

Dit bericht delen


Terug naar overzicht

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Klik op accepteren voor de beste gebruikservaring.