4 veel gemaakte fouten bij het veranderen van je leefstijl.

Leefstijl

We willen vaak een poging doen om te veranderen van leefstijl, helaas blijkt dit in de praktijk toch altijd wat lastig. Voordat je start, lees de volgende 4 veel gemaakte fouten eerst eens goed door, zodat jij in ieder geval níet degene bent die het overkomt..

1. Het alles of niets principe

Vrijwel iedereen die zijn of haar leefstijl wil veranderen, pakt het radicaal aan. Onder het motto “als ik het doe, dan doe ik het goed” gaan ze van alles eten en drinken wat ze willen, naar leven op water en sla, en van bankhangen en Netflixen naar 5x p.w. sporten. Hoe vaak is het jou al gelukt op deze manier? Juist! Jouw brein is er niet op ingericht om radicale aanpassingen te accepteren. In de eerste paar dagen helpt de motivatie je, maar zodra deze weg is, wordt het enorm lastig om het vol te houden. Je moet ineens volgens een compleet nieuw patroon gaan leven, maar die nieuwe gewoontes zitten er nog lang niet in. Kans van slagen op deze manier is vrijwel nihil. Ons advies: kies max. 3 dingen uit en doe deze consequent. Lukt je het om dit vast te houden, dan pak je er weer iets bij wat je wilt aanpassen, enz. Step by step.

2. Stoppen als het even tegenzit

Stoppen bij tegenslag zit niet in onze natuur, maar vreemd genoeg doen we dit in het dagelijks leven maar al te vaak. Als we dit van jongs af aan zouden doen, zouden we vandaag de dag allemaal kruipen i.p.v. lopen. De uitspraak “het gaat met vallen en opstaan” bestaat niet voor niks, het gaat namelijk nooit in een keer goed. De meeste mensen stoppen niet om dat ze falen, maar ze falen omdat ze stoppen. Lees de laatste zin nog maar 10x. Dan weet je wat je moet doen.

3. Er is geen duidelijk doel en/of doel achter het doel

Vaak starten mensen met gezonder eten en sporten omdat ze willen afvallen of fitter willen worden. Goede reden, maar het is geen doel. En als er geen concreet en meetbaar doel is, dan heb je jouw doel volgens die stem in je hoofd al heel snel behaald. Want -1kg is ook al succes, toch? En als jij je fitter ‘voelt’, zijn we al snel tevreden. Een doel is altijd concreet, helder en tijdsgebonden. Anders is het slechts een ‘droom’. Hoeveel kilo wil je afvallen? Hoe fit wil je worden en hoe bepaal je dit? Maar de belangrijkste vraag is: waarom wil je dit? Waarom wil je 5kg afvallen en niet 6kg? Waarom wil je meer energie hebben? Wat zou dat doen voor je? Het antwoord hierop zorgt er uiteindelijk voor dat je ook zónder motivatie door blijft gaan. Weet waarom je het doet.

4. Teveel focus op verandering

Verandering is net als een lege petfles. Zolang je deze inknijpt is de fles ingedeukt, maar zet je ‘m neer op tafel dan popt hij snel weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Verandering is je kozijnen schilderen zonder de oude verflaag er eerst af te halen, na verloop van tijd bladdert de nieuwe verf er gewoon af. Het blijft niet plakken. Met wie jij vandaag de dag bent, heb je dit lichaam en de leefstijl gerealiseerd die je tot nu toe hebt gehad. Dit is waarom mensen vaak weer terugvallen. Door alleen te focussen op het veranderen van de acties, pak je de kern niet aan die jou in deze problemen heeft gebracht: namelijk JIJZELF. Wil jij blijvend een gezond eetpatroon en blijvend een fit en krachtig lichaam, dan wil je gaan focussen op transformatie. Oftewel, wie moet jij vanaf nu gaan ZIJN om te krijgen wat je wilt?

P.S. In onze programma’s coachen wij onze members op bovenstaande punten, zodat ze het resultaat behalen dat zij voor ogen hebben. Wil jij weten wat dit voor jou zou kunnen betekenen? Kom gerust met ons in contact, dan vertellen we je meer!

Anderen vonden deze blogs ook interessant:

28

Sep

fit worden
Leefstijl
Training

Fit worden met deze 6 simpele stappen.

Fit worden, we willen het door het hele jaar heen. Sommige periode's wat meer dan andere periode's. Maar toch lukt het v…

Lees verder
18

Aug

druk, Telefoon
Gezin
Leefstijl

Gezond leven met een drukke agenda, zo doe je dat!

Je kent het vast wel, ineens merk je op dat er iets moet gebeuren aan je lichaam. Je bent niet meer zo strak als voorhee…

Lees verder
30

Sep

Avocado toast
Recepten

Powerlunch, avocado toast met ei en spinazie

Probeer dit recept eens voor een goed gevulde maag. Een echte powerlunch van avocado toast met een gepocheerd ei en spin…

Lees verder

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan